Pemulihan sembelit - Betulkan Diet Anda Hari Ini

Pemulihan sembelit - Betulkan Diet Anda Hari Ini

Dalam istilah umum, bentuk yang paling berkesan ubat sembelit biasanya orang-orang yang memerlukan perubahan yang paling kecil. Dalam pesakit yang hanya mengalami gejala sembelit ringan, sesuatu yang mudah seperti menukar apa yang anda makan setiap hari, dan juga melaksanakan latihan sehari-hari, boleh pergi jauh untuk membantu melegakan kesakitan dan ketidakselesaan yang timbul daripada sembelit.

Ia adalah amat penting bahawa ada serat yang cukup dalam diet anda. Serat makanan adalah pemain utama dalam memastikan sistem penghadaman yang sihat, kerana ia membantu menggerakkan makanan melalui saluran gastrousus, serta perubahan kimia kandungannya - sesuatu yang biasanya tidak seimbang dalam penghidap sembelit. Walau bagaimanapun, ia adalah sangat mudah untuk mendapatkan serat yang cukup dalam diet anda - perkataan 'segar' dan 'dari bawah' datang ke fikiran. Cuba untuk mempunyai sekurang-kurangnya dua hidangan buah-buahan setiap hari, serta lima hidangan sayur-sayuran - semua di dalam semua kami menyasarkan sekitar 25g serat setiap hari. Beberapa contoh baik serat makanan yang kaya adalah: brokoli, salad, kubis bunga, ubi keledek, beras perang, roti mil penuh dan pasta, strawberi, epal dan pear. Untuk senarai yang lebih luas serat makanan yang kaya, sila lihat pakar pemakanan anda, yang seterusnya boleh membantu anda merangka diet untuk memerangi gejala sembelit anda.

Pemain utama lain dalam kategori diet adalah air. Meletakkan mudah, ramai orang tidak minum air yang cukup setiap hari, yang boleh membawa kepada pelbagai masalah kesihatan, termasuk, sudah tentu, sembelit. Ia adalah penting bahawa anda minum sekurang-kurangnya 1.5 hingga 2 L air setiap hari - faktor seperti berat badan dan tahap aktiviti boleh mengubah ini sedikit. Air adalah penting untuk semua ubat sembelit, kerana ia menyertai untuk serat dalam saluran gastrousus, membolehkan fiber untuk menjalankan tugasnya dengan pembilasan keluar sistem pencernaan, membantu mengawal gejala sembelit. Untuk membantu anda memastikan bahawa anda minum air yang cukup setiap hari, cuba mengambil botol air 500ml main dengan siang hari, dan jangan lupa untuk mengisinya bilangan yang perlu masa. Kadang-kadang, hanya meningkatkan jumlahnya yang besar air ditelan setiap hari sudah cukup untuk melegakan sembelit ... dan juga meningkatkan pelbagai aspek lain kesihatan dan kesejahteraan!

Begitu juga, keberkesanan senaman sebagai ubat sembelit tidak boleh pergi terkurang, kerana ia membolehkan dicerna makanan bergerak melalui tubuh lebih cepat, menghadkan jumlah air yang badan menyerap daripada makanan yang dalam proses. Bagi orang biasa, 20 hingga 30 minit senaman setiap hari (seperti berjalan anjing, kolam, melompat tali) sudah cukup untuk membantu gejala sembelit - dan sekali lagi, anda mungkin mendapati anda rasa secara keseluruhan sihat. Ia juga mudah untuk menggabungkan senaman semasa hari anda untuk aktiviti hari: berjalan kaki ke tempat-tempat dan bukannya memandu, nix lif dan mengambil tangga, itu semua begitu mudah!

Walau bagaimanapun, bagi kes-kes yang lebih teruk sembelit, di mana ia seolah-olah bahawa perubahan diet dan senaman tidak mengurangkan gejala sembelit, ubat sembelit yang lebih drastik perlu dilaksanakan. Tolong, jangan teragak-agak untuk melihat GP tempatan anda, yang mempunyai kepakaran untuk menetapkan anda makanan tambahan perubatan untuk membantu anda mendapatkan semula kebebasan peribadi anda.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar